×
Home Current Archive Editorial board
News Contact
Original scientific paper

Типологија и типолошка трансформација као методолошки модел архитектонског пројектовања у процесу очувања културног идентитета

By
Маја Милић Алексић
Маја Милић Алексић

Abstract

У раду се разматра методолошки модел архитектонског пројектовања употребом типа и типолошке трансформације као механизма очувања идентитета и културне специфичности у нарастајућем феномену глобализације и унификације простора. Поставља се теоретски оквир генеративне типологије на којој може да се заснива пројектантски поступак са циљем остварења идентитета човјека у препознавању старог у новом, прошлости у будућности. Типолошка трансформација се посматра као концепт креативног мишљења који успоставља везу кроз вријеме, отварајући могућност појаве нових типова у складу са савременом потребом и естетиком. На тај начин се фокус усмјерава ка релацији архитектуре и корисника и његове идентификације са физички простором. Постављени теоретски оквир се даље испитује у облику скице методолошког модела архитектонског пројектовања у савременим условима истраживања кроз пројекат на примјеру града Требиња.

Citation

Article metrics

Google scholar: See link

The statements, opinions and data contained in the journal are solely those of the individual authors and contributors and not of the publisher and the editor(s). We stay neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.